Värmebilder är beroende av siktlinje för detektering, men genom planering, noggrannhet och erfarenhet kan man förbättra effektiviteten och tillförlitligheten vid inventering.
Om markdetekteringen av ett specifikt område är mindre än 50 % utesluts det från undersökningen och ingår inte i täthetssiffrorna – dessa områden markeras med rött på kartan och beräknas i resultatsektionen. Planering och erfarenhet ger i slutändan höga konfidensnivåer för data/utdata som bevisas av fotografier som är datum/tid och platsstämplade i bildens metadata. För att maximera undersökningstäckningen kartläggs 1 km ytor över projektområdet och lämpliga start-/landningspunkter identifieras. Generellt när man räknar i skogsmark kommer själva räkningen att göras inom 1 km-cirkeln av drönaren på ett metodiskt sätt.
I tät skogsmark kommer flygrutten läggas som parallella linjer med kameran riktad rakt ner för att se mellan träden. Så tät skog är dock relativt ovanlig och normalt är det endast mindre områden som kräver denna åtgärd. För mer normal, öppnare skog väljer man ett antal ”utsiktspunkter” för drönaren och observerar runt om dessa. Utsiktspunkterna väljs så att de dels överlappar varandra, dels täcker områden som skuggas från andra håll. Denna metod gör att man minskar risken att vilt befinner sig i skugga för drönaren. Operatören har till sin hjälp en satelitkarta där man både i realtid, samt i efterhand kan se att man täckt in alla ytor. Fördelningen mellan linjeflygning och observation från ”utsiktspunkter” görs i varje enskilt fall av operatören.